Leishmaniasis is een parasitaire ziekte die voornamelijk voorkomt in tropische gebieden en wordt veroorzaakt door een kleine zandvlieg. De meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis, veroorzaakt chronische zweren op de plaats van de beet en vervormingen.

Damiaanactie is actief in Bolivia, Guatemala en Nicaragua ter bestrijding van leishmaniasis. Geen makkelijke opdracht, aangezien veel van de getroffen families in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden wonen.

In Guatemala bestaat de traditionele behandeling tegen cutane leishmaniasis uit het toedienen van injecties met antimoon. Deze behandeling is niet alleen erg pijnlijk, maar heeft ook zeer toxische neveneffecten voor hart, lever en nieren.

Een alternatieve methode die wordt aangeraden door de Pan American Health Organisation (PAHO) is thermotherapie: een warmtebehandeling waarbij de huid heel lokaal wordt verhit, waardoor de ziekte doodbrandt. Omdat er in heel Guatemala slechts één uitrusting voor thermotherapie voorhanden was, heeft Damiaanactie geïnvesteerd in extra apparatuur. De resultaten van de behandeling zijn erg gunstig: na een eenmalige behandeling genas 80,7 procent van de patiënten met cutane leishmaniasis, zonder bijwerkingen te vertonen. Een extra voordeel is dat het apparaat heel makkelijk opgeladen en vervoerd kan worden naar verafgelegen gebieden.

Damiaanactie investeert verder in projecten om behandelingen met thermotherapie in zoveel mogelijk regio’s mogelijk te maken.

Gepubliceerd op 12 mei 2022

Onze laatste verhalen uit Guatemala