Na het plotse overlijden van haar man staat de 28-jarige Neha er alleen voor. Bovendien lijdt de jonge vrouw aan lepra. Langzaamaan raken haar handen en voeten vervormd. Hierdoor kan Neha niet werken en ze heeft de grootste moeite om voor haar kinderen te zorgen. Wanneer de handicap aan haar voet erger wordt, kan ze zelfs het huis niet meer uit. Het is in die lamentabele toestand dat de gezondheidswerkers van Damiaanactie haar te hulp komen. 

Neha’s familie is afkomstig uit Bihar, de armste deelstaat in India. Meer dan de helft van de bevolking is er ondervoed. Naar plaatselijke traditie wordt Neha op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Ze krijgt twee kinderen, Kishan (14) en Aisha (12). Het gezin leidt een eenvoudig en vredig leven. Neha is dol op haar echtgenoot en kinderen, en doet er als huismoeder alles aan om hen gelukkig te maken.

Het noodlot slaat toe 

Helaas sluipt het noodlot het leven van het jonge gezin binnen. Op een dag merkt Neha een zeker gevoelsverlies in haar handen. Bij het koken voelt ze niet dat de hete potten haar huid verbranden, waardoor ze brandwonden krijgt. Na verloop van tijd worden ook haar vingers minder beweeglijk. Neha begrijpt niet waar deze vreemde symptomen vandaan komen en heeft het steeds moeilijker om het huishouden te doen. Ze voelt zich mislukt als moeder en echtgenote, maar haar man stelt haar gerust: hij ziet zijn vrouw nog altijd even graag en zal hun gezin altijd beschermen. 

Maar het leven kan onverbiddelijk zijn. Neha’s echtgenoot krijgt een hartaanval en overlijdt op 28-jarige leeftijd. Neha blijft alleen achter met twee kinderen. Ondertussen richt lepra een ware ravage bij haar aan. Ook haar linkervoet is nu aangetast, waardoor die over de grond sleept. Neha’s moeder Geetha trekt noodgedwongen bij hen in om voor het gezin te zorgen. Neha zelf durft het huis niet meer uit en komt in een zware depressie terecht. Ze maakt zich vooral zorgen over Kishan en Aisha. Wat zal er van haar kinderen worden?

Hersteloperaties en financiële steun 

Damiaanactie India is actief in Bihar voor lepra- en tbc-bestrijding. Wanneer een mobiel team van Damiaanactie in de buurt passeert, komen ze bij Neha terecht. Ze bieden haar een behandeling tegen lepra aan en stellen ook kosteloze hersteloperaties voor. Neha’s voet werd ondertussen geopereerd, waardoor ze weer normaal kan stappen. Binnenkort ondergaat de jonge vrouw opnieuw een ingreep om ook haar hand en vingers opnieuw beweeglijk te maken. De teams van Damiaanactie leren haar ook hoe ze kwetsuren kan vermijden. 

Maar daar stopt het niet. Damiaanactie beseft dat de jonge weduwe zich in een zeer kwetsbare positie bevindt en besluit haar daarom extra te ondersteunen. Damiaanactie voorziet startkapitaal zodat Neha bij haar thuis een juwelenwinkeltje kan inrichten. Met die inkomsten kan ze haar kinderen te eten geven en naar school laten gaan. Haar enige wens? Dat haar kinderen gelukkig kunnen opgroeien.  

Wil jij het verschil maken voor gezinnen zoals dat van Neha? Doe dan nu een gift. 

Gepubliceerd op 14 april 2023

Onze laatste verhalen uit India