Een groot deel van de wereldbevolking is van nature uit immuun tegen lepra, maar in sommige gebieden, en voornamelijk bij kwetsbare bevolkingsgroepen, maakt de ziekte helaas nog steeds veel slachtoffers. Zoals de familie Ikamba uit de Democratische Republiek Congo, bij wie maar liefst 7 van de 11 gezinsleden besmet raakten. Damiaanactie ondersteunde hun behandeling, maar tot op vandaag draagt de familie een zware last op haar schouders.

We keren terug naar het jaar 2017. Lokale teams van Damiaanactie stellen multibacillaire lepra vast bij gezinshoofd Bokelo Ikamba, toen 52 jaar. Aangezien de ziekte zich vaak verspreidt bij personen die onder hetzelfde dak wonen, worden ook alle gezinsleden gescreend op lepra. Uit dat onderzoek blijkt dat 3 van de 9 kinderen eveneens besmet zijn met de multibacillaire vorm van de ziekte. Alle besmette familieleden starten onmiddellijk een behandeling in het nabijgelegen gezondheidscentrum.

De grote moeilijkheid in de strijd tegen lepra schuilt erin dat de incubatietijd erg lang kan zijn. Het is mogelijk dat een besmet persoon pas jaren later symptomen ontwikkelt, zoals gevoelloze vlekken en vervormingen. Om besmettingen te voorkomen, komen teams van Damiaanactie op regelmatige basis langs om de hele familie en hun directe omgeving opnieuw te onderzoeken. Zo wordt in 2018 paucibacillaire lepra ontdekt bij moeder Lutala en dochter Benaya. Bij een vervolgbezoek in 2019 blijkt ook dochter Abigaëlle (op dat moment 4 jaar) besmet.

Dankzij de goede medische opvolging genazen alle gezinsleden zonder letsels, maar toch hangen er donkere wolken boven de familie. Wanneer bij vader Bokelo het eerst lepra werd vastgesteld, verloor hij zijn job als chauffeur. Ook nadat hij volledig genezen verklaard werd, weigerde zijn baas resoluut hem opnieuw aan te nemen. Moeder Lutala is aldus de enige kostwinner en verdient wat geld met de verkoop van brood. Dit beperkte inkomen is echter onvoldoende om onderwijs te bekostigen, waardoor geen van de 9 kinderen momenteel naar school gaat. Vader Bokelo gaat mentaal gebukt onder deze situatie en heeft maar één wens: dat ten minste enkele van zijn kinderen kunnen gaan studeren, zodat ze kans maken op een betere toekomst.

Verhalen zoals die van de familie Ikamba raken ons diep. Met Damiaanactie proberen we families getroffen door lepra te helpen. Onze lokale teams…

  • gaan actief op zoek naar patiënten en bieden hun medische hulp.
  • informeren de bevolking en strijden tegen het stigma.
  • ondersteunen families extra waar nodig, bijvoorbeeld met voedselpakketten, financiële steun om zelf een zaakje op te starten, of schoolmateriaal voor kinderen.

Gepubliceerd op 26 juli 2022

Onze laatste verhalen uit Democratische Republiek Congo