Vorig jaar vertelden we je de verhalen van Abidemi en Adela. Behalve hun jeugdige leeftijd hebben de meisjes nog iets gemeenschappelijk: beiden werden ze getroffen door lepra. Deze infectieziekte start meestal onschuldig met enkele gevoelloze vlekjes op de huid, maar kan ernstige vormen aannemen indien niet behandeld. Alles staat of valt dus met een tijdige diagnose en goede behandeling. Benieuwd hoe het de meisjes vergaan is sinds ze werden geholpen door Damiaanactie? Lees snel verder!

Abidemi is gestart aan de universiteit

Abidemi uit Nigeria is pas 8 jaar oud wanneer bij haar de eerste tekenen van lepra ontstaan. Een behandeling met kruidenmengsels heeft geen effect en naarmate de jaren vorderen, ontwikkelt het meisje ernstige misvormingen aan haar handen en voeten. Abidemi’s familie laat haar vallen, waardoor ze vanaf haar 14de alleen moet gaan wonen. Ondanks haar uitstekende schoolresultaten wordt ze meermaals van school gestuurd. Leerkrachten en leerlingen mijden haar uit angst voor besmetting.

Uiteindelijk komt Abidemi in contact met Damiaanactie. Zij verzorgen haar in het medisch centrum van Ogbomosho en zorgen ervoor dat ze privélessen kan volgen om haar middelbare school af te werken. Vandaag voelt Abidemi zich stukken beter: haar wonden zijn mooi geheeld en vorige maand startte ze haar studie Milieuwetenschappen aan de universiteit van Kwara.

Adela kan weer naar hartenlust tekenen

Voordat ze besmet raakte met lepra, was de goedlachse Adela uit Bolivia één brok energie en levenslust. Op een dag breekt ze op school haar voet. Het lijkt een onschuldig ongeluk, maar vreemd genoeg geneest de blessure niet. Adela wordt gekweld door vreselijke pijn en haar voet raakt vervormd. Na een grondig onderzoek stellen de dokters lepra vast bij Adela. Ook haar zus en broer blijken besmet.

Damiaanactie start de behandeling op en voorziet aangepaste schoenen voor Adela. Het gezin wordt extra ondersteund met medicatie en voedselpakketten. Ondertussen zit Adela in haar derde behandelingsmaand. Ze wordt goed opgevolgd door Damiaanactie en haar wonden zijn volop aan het genezen. Adela is erg blij dat ze weer kan tekenen en schilderen. Op de foto zie je haar met een tekening die ze voor Damiaanactie gemaakt heeft.

Wereldwijd worden elk jaar talloze jonge mensen in de bloei van hun leven geraakt door ziekte. Jullie steun maakt echt het verschil voor hen.

Gepubliceerd op 20 februari 2023