Ik moest de hele tijd hoesten en had koorts,” vertelt de 15-jarige Ousmane uit Guinee. “Ik had al gehoord over tuberculose en was bang dat ik zou sterven. Hele dagen lag ik op bed. Mijn huisgenoten zagen dat ik er slecht aan toe was. Ze hadden schrik om ook ziek te worden en bleven ver uit mijn buurt.”

Gelukkig ontving Ousmane de beste zorgen van de teams van Damiaanactie. Hij toonde zich buitengewoon moedig tijdens de lange behandeling. Vandaag is Ousmane helemaal genezen!

Zo bestrijdt Damiaanactie tuberculose in Guinee

Met een team van zeven medewerkers stellen we elk jaar bij meer dan 11.000 mensen tuberculose vast,” vertelt dr. Souleymane Hassane Harouna, hoofdverantwoordelijke van Damiaanactie in Guinee. “We bieden elk van deze kinderen en volwassenen een hoogwaardige behandeling, en volgen ze op tot ze genezen zijn. In de regio’s waar we actief zijn, is het aantal mensen dat sterft aan tbc zo goed als gehalveerd. Het wedervaren van Ousmane is één van de vele succesverhalen die ik mee kon waarmaken in Guinee, dankzij de solidariteit van vele donateurs en vrijwilligers.”

Nu hebben we dringend extra middelen nodig om mensen te blijven informeren, opsporen en behandelen. Het is noodzakelijk dat we ons werk uitbreiden naar gebieden en regio’s waar we nog niet aanwezig zijn, want tbc stopt niet aan de landsgrenzen. Het wetenschappelijk onderzoek naar behandelmethodes is daarbij noodzakelijk,” besluit dr. Souleymane.

Gepubliceerd op 5 maart 2024