Terwijl de hele wereld z’n adem inhoudt bij de meest recente ontwikkelingen op het geopolitieke toneel, bereiken ons ook verhalen van hoop en moed. In Niger, midden in een gebied geteisterd door interne spanningen en terroristische aanvallen, heeft een groep vrouwen zich gespecialiseerd in de verwerking van lokale grondstoffen tot essentiële voedingsmiddelen. Ter plaatse werkt de groepering samen met Damiaanactie om kwaliteitsvolle voeding te voorzien voor tuberculosepatiënten. Lees hieronder hun verhaal.

Het Afrikaanse land Niger bengelt onderaan de VN-welzijnsindex. Het land heeft het hoogste percentage kindersterfte en telt slechts 3 artsen per 100.000 inwoners. Zoals in de hele Sahel-regio zijn in Niger talrijke gewapende groeperingen actief, waaronder groepen gelinkt aan terreurorganisatie Al-Qaeda. Vooral in de uitgestrekte, woestijnachtige gebieden ver van de steden kan de regering haar inwoners maar weinig bescherming bieden.

10 jaar geleden groepeerden een twintigtal vrouwen uit het plattelandsdorp Makalondi zich in de coöperatieve ‘Yempabou’ (‘het is God die geeft’). Hun doel: autonoom basisvoeding produceren in een gebied dat vele natuurlijke en menselijke uitdagingen kent. De Italiaanse ngo Terre Solidali steunde Yempabou met de voorziening van materiaal, zoals droog- en zonne-installaties, en schoolde hen in verwerkingstechnieken. Hierdoor kan de coöperatieve zelfstandig natuurlijke producten omzetten in kwaliteitsvolle voedingsmiddelen zoals couscous en bloem. Hun activiteiten vormen zo de voornaamste inkomstenbron voor hun families en geven de lokale economie een duwtje in de rug.

Damiaanactie is actief in de regio ter opsporing en behandeling van multiresistente tuberculose-patiënten. Patiënten zijn vaak erg verzwakt door de ziekte en hebben voedingsrijke maaltijden nodig om aan te sterken tijdens hun behandeling, die 9 maanden duurt. Hiervoor werkt Damiaanactie samen met Yempabou. Deze samenwerking is op meerdere vlakken vruchtbaar: patiënten genezen sneller én de extra inkomsten voor de groep helpen lokale families vooruit.

Door Damiaanactie financieel te steunen, help je rechtstreeks mensen getroffen door tuberculose, maar onrechtstreeks help je de hele regio vooruit. Een hart onder de riem geeft de lokale bevolking de moed om te vechten, zelfs op de meest donkere dagen.

Strijd mee voor een mooiere wereld.

Gepubliceerd op 11 maart 2022

Onze laatste verhalen uit Niger