Voor wie dacht dat tuberculose alleen in verre landen voorkomt: helaas. Ook bij ons houdt de ziekte lelijk huis. In België krijgen jaarlijks ongeveer 850 mensen de diagnose tuberculose. Daarmee bekleden we de derde plaats van meest getroffen landen in de Europese Unie. Het merendeel van de getroffen personen leeft in kwetsbare omstandigheden: zonder huisvesting, in armoede en vaak met een verzwakt immuunsysteem.
Tuberculose is een dodelijke – en besmettelijke – infectieziekte die vooral de longen aantast. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis, een klein, maar gemeen beestje. Tuberculose verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht wanneer een besmet persoon ademt, hoest of niest.
Tuberculose doodt… maar is niet onoverwinnelijk
Met 1,3 miljoen sterfgevallen per jaar is tuberculose de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Het is niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een wereldwijde epidemie en het uitroeien ervan als prioriteit beschouwt.
Tuberculose kan worden genezen als de ziekte tijdig wordt gediagnosticeerd, de patiënt zijn behandeling goed volgt en de nodige psychosociale steun krijgt. Het is daar dat Damiaanactie het verschil maakt.
De wereldwijde expertise van Damiaanactie
Damiaanactie is actief in 14 landen en heeft door de jaren heen een internationaal erkende expertise opgebouwd, met name op het vlak van tuberculose. Dankzij deze decennialange aanwezigheid op het terrein, beschikt Damiaanactie over essentiële vaardigheden om de strijd tegen deze ziekte aan te gaan. Deze kennis deelt Damiaanactie graag met gezondheidsautoriteiten en partnerorganisaties, wereldwijd maar ook hier in België!
Want België kan het beter doen. Terwijl het genezingspercentage van tuberculose in sommige regio’s van Nicaragua of Guatemala, waar Damiaanactie actief is, 95% bereikt, is dat in ons land slechts 78%.
Samen met haar partners benadert Damiaanactie de zorg voor de patiënt in al zijn dimensies: medisch, sociaal en economisch. En we gaan verder dan enkel medische zorgverlening:
- een verblijfplaats tijdens de behandelingsperiode
- noodzakelijke voedselhulp om te kunnen genezen
- terugbetaling van vervoerskosten naar het ziekenhuis
- psychosociale ondersteuning om patiënten uit hun isolement te halen en hun inclusie in de maatschappij te bevorderen
Onderdak is, net als voeding, van cruciaal belang in het genezingsproces. Mensen die een dak boven hun hoofd hebben, kunnen in alle rust volledig herstellen. En dat deze aanpak werkt, bewijzen de resultaten: van de personen die ziek zijn en in België begeleid worden met de steun van Damiaanactie, genezen meer dan negen op tien volledig!