Jarenlang dacht Sonali dat haar gevoelloze en vervormde hand werd veroorzaakt door een kwaadaardige bovennatuurlijke kracht. Ook de dorpelingen geloofden dat het meisje behekst was. Naar school gaan of huishoudelijke taken doen, lukte haar niet meer. Tot een lokale medewerker van Damiaanactie Sonali meeneemt naar het ziekenhuis voor een gepaste behandeling en hersteloperatie.

Sonali woont samen met haar gezin in India, haar vader verdient de kost als mandenvlechter. Bijna 10 jaar geleden krijgt Sonali voor het eerst last van gevoelloze plekken in haar rechterhand. Naarmate de tijd vordert, vervormt haar hand zich steeds meer tot een pijnlijke klauw. Dit maakt schrijven onmogelijk, waardoor Sonali niet langer naar school kan. Het gezin gaat ten rade bij een plattelandsdokter, maar deze staat voor een raadsel. De mensen uit het dorp zijn bevreesd door deze vreemde symptomen en geloven dat Sonali behekst is.

Niet langer naar school gaande en in het dorp gemeden door de andere inwoners, wegen de fysieke, sociale en mentale gevolgen van lepra zeer zwaar op Sonali. Uiteindelijk komt ze in contact met Pankaj Sir, een lokale medewerker van Damiaanactie in India. Hij neemt Sonali mee naar het districtsziekenhuis, waar een behandeling tegen lepra wordt opgestart. Omdat Sonali’s hand nog steeds vervormd is, stelt Pankaj Sir hierna een chirurgische hersteloperatie voor. In de zomer van 2021 wordt ze geopereerd, waardoor ze haar hand nu opnieuw kan gebruiken.

Dankzij de informatiedeling van lokale teams die samenwerken met Damiaanactie, snappen Sonali en haar omgeving nu dat er geen mysterieuze krachten in het spel waren. Dankzij de goede medische zorgen is Sonali genezen en gaat ze opnieuw naar school

Helaas lijden wereldwijd honderdduizenden mensen onder de fysieke en psychologische gevolgen van lepra, nochtans een perfect te behandelen infectieziekte. De lokale medewerkers en partners van Damiaanactie kunnen Sonali en andere kinderen enkel helpen dankzij de steun van donateurs.

Gepubliceerd op 09 décember 2021

Onze laatste verhalen uit India