Met bijna 1,4 miljard inwoners is India het op een na meest bevolkte land ter wereld. Gezien de hoge bevolkingsdichtheid en hoge armoedegraad, telt India meer dan de helft van alle leprapatiënten ter wereld. En ook tuberculose houdt er lelijk huis: een kwart van alle tbc-patiënten woont in India, of zo’n 3 miljoen mensen. India staat daarmee op de eerste plaats van de ‘high burden countries’ voor tuberculose.

Onze impact in 2023

India

Sinds
1964

Projectverantwoordelijke
Dr M Shivakumar

Budget
€ 1 011 429 voor dit programma

Behandelde ziektes

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
24 039

Tuberculose
4 797 

Multiresistente tuberculose
2 668

Personen die op sociaaleconomisch vlak werden begeleid

Lepra
103 

Tuberculose
313

  • Ministeries van Volksgezondheid van Bihar, Chhattisgarh, Karnataka, Andhra Pradesh, Ministeries van Volksgezondheid van Bihar, Chhattisgarh, Karnataka, Andhra Pradesh
  • Programma’s ter bestrijding van lepra en tuberculose
  • 9 ngo’s in de staten Tamil Nadu, Karnataka, Jharkhand, Maharashtra en Bihar

“Door lokale vrijwilligers in te schakelen tijdens actieve opsporingscampagnes kunnen we meer leprapatiënten opsporen. Zo screenden we op korte tijd 12.000 personen in 31 dorpen waar veel lepra heerst.”

Care-after-cure in India: duurzaam succes

Armoede en ziekte gaan maar al te vaak hand in hand. Wanneer iemand getroffen wordt door ziekte, heeft dit verregaande gevolgen voor de patiënt en zijn familie. Een kostwinner die wegvalt of hoge medische kosten kunnen een gezin in geen tijd in armoede storten. Gelukkig kan Damiaanactie India, opgericht in 1964, terugvallen op een ruime ervaring wat betreft het ondersteunen van patiënten.

Louter medische opvolging bieden, volstaat in vele gevallen niet. Patiënten moeten de mogelijkheid krijgen om zich volledig te kunnen re-integreren in de maatschappij. Daarom voorziet Damiaanactie India fondsen voor socio-economische steun na genezing, de zogenaamde “care-after-cure”. Maar hoe creëer je een werkbaar systeem dat mensen echt vooruithelpt, zonder al te veel te bemoederen?

“Vroeger boden we vooral ondersteuning in de vorm van voedsel of vee”, vertelt Dr Shivakumar. “Dit is een makkelijke oplossing op korte termijn, maar vormt geen duurzame basis voor gezinnen. Voedsel wordt verdeeld onder de dorpsbewoners, vee is gevoelig voor ziektes. Voor je het weet, staan patiënten weer op straat met niets om handen. Daarom gaan we nu het gesprek aan met families om te bekijken welke inkomsten genererende activiteit hen op lange termijn vooruit kan helpen. Velen lichten zich eerst in bij hun omgeving, en vragen ons dan om eenmalige financiële hulp voor de opstart van een winkeltje of kraampje dat bij hun interessegebied past. Wat het verschil maakt, is dat mensen zich zelf verantwoordelijk voelen voor het welslagen van hun project. We merken dat dit werkt. Maar liefst 4 op de 5 patiënten die we op deze manier steunen, slagen erin een succesvolle herstart te maken.”

Energiedrank van eigen makelij: de Hyderabad mix

Typische symptomen van tuberculose zijn – naast hoesten en koorts – verlies van eetlust en gewichtsverlies. Multiresistente tbc-patiënten kijken vaak terug op een ziekteverloop van vele maanden of zelfs jaren, met als gevolg een BMI dat met hallucinant lage waarden flirt. Om de behandeling met antibiotica tot een goed einde te brengen, is het belangrijk dat patiënten aansterken. Niet eenvoudig, aangezien ze vaak gekweld worden door nevenwerkingen zoals misselijkheid.

Om tbc-patiënten met een te laag gewicht te helpen, ontwikkelden de teams in India hun eigen ‘energiedrank’. De Hyderabad mix is een uniek voedingssupplement, bestaande uit volkorentarwe, kikkererwten, pinda’s en rietsuiker. Patiënten mengen het poeder dagelijks met water, en krijgen zo de dagelijks aanbevolen hoeveelheid proteïnen binnen. Leuk om te weten: naast de positieve effecten op hun genezing, geven patiënten ook unaniem aan dat het mengsel bijzonder lekker smaakt.