Ontmoet Lionel, een 13-jarige jongen uit Burundi. Een tiener in de fleur van z’n jeugd en te midden van zijn schoolloopbaan, zou je denken. Helaas is dit niet Lionel’s realiteit. De jongen gaat al een lange tijd niet meer naar school…

Lionel woont samen met zijn ouders en 3 broers en zussen in Gaseyni, Burundi. Tot voor kort baatte zijn vader een hoedenwinkel uit en verkocht zijn moeder fruit op straat. Lionel ging elke dag naar school en droomde ervan politieagent te worden. Hij was gelukkig en deed het goed. Tot in mei 2020 het lot keerde, toen zijn vader en moeder plots last kregen van een hevige hoest en hoge koorts. Twee maanden later luidde de diagnose: tuberculose. Beide ouders moesten het werk opgeven.

Dromen doorprikt

Als oudste zoon voelt Lionel zich verantwoordelijk. Hij runt nu het huishouden en gaat bijklussen. Wat hij verdient is nauwelijks genoeg om het gezin van zes te onderhouden, laat staan om schoolmateriaal te kopen. Omdat Lionel en de andere kinderen geen schoolmateriaal hebben, kunnen ze niet meer naar school. Wég zijn hun dromen.

Niet ziek, toch getroffen

Ookal zijn Lionel en zijn broers en zussen zelf niet ziek, toch dragen zij rechtstreeks mee in de gevolgen van de ziekte van hun ouders. Dát zijn de verborgen implicaties van tuberculose.

Help jij Lionel en andere kinderen van families getroffen door tuberculose aan schoolmateriaal? Doe vandaag nog een gift. Zo kunnen we ze hun jeugd én toekomst teruggeven.

Gepubliceerd op 09 juli 2021

Onze laatste verhalen uit Burundi