10 jaar geleden vertoont Harinath voor het eerst symptomen van lepra. Er wordt een behandeling opgestart, maar helaas gaat Harinath achteloos om met zijn wonden, waardoor hij blijvende handicaps aan handen en voeten ontwikkelt. Hierdoor kan hij niet langer gaan werken, noch zijn gezin onderhouden. Gelukkig komt hij in aanraking met Damiaanactie, die hem niet alleen medisch ondersteunt, maar hem ook helpt met de opstart van een eigen kruidenierszaak. Vandaag is Harinath vele malen sterker dan zijn littekens. Bekijk de video. Bekijk de video

Harinath uit Andhra Pradesh in India is 40 jaar en heeft een gezin met twee kinderen. In 2012 ontstaan gevoelloze plekken op zijn huid, gevolgd door vervormingen aan zijn handen en voeten. In het ziekenhuis wordt een behandeling tegen lepra opgestart en de artsen stellen hem een reconstructieve operatie voor. Harinath heeft hier echter weinig vertrouwen in en weigert de ingreep te ondergaan.

Bij lepra is het belangrijk de wonden, ontstaan door afgestorven zenuwuiteinden, dagelijks te verzorgen om ergere misvormingen en handicaps te voorkomen. Harinath is echter nalatig in de verzorging van zijn letsels aan handen en voeten, waardoor deze doorheen de jaren steeds erger worden. Uiteindelijk beletten de misvormingen aan zijn voeten en klauwhanden hem te gaan werken. Harinath voelt zich intriest en kan ’s nachts de slaap niet meer vatten. Hij voelt zich gefaald tegenover zijn gezin.

Gelukkig kan Damiaanactie hem helpen. De verplegers leren hem hoe hij zelf dagelijks zijn handen en voeten kan verzorgen, zodat zijn fysieke toestand stabiel blijft. Maar Damiaanactie gaat verder dan enkel medische ondersteuning en helpt Harinath opnieuw een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Dankzij een financieel duwtje in de rug kan Harinath zijn eigen kruidenierswinkel opstarten. Dit gewoon in zijn eigen dorp, zodat hij geen lange afstanden hoeft af te leggen.

Terugvallend op een invaliditeitsuitkering bedroeg het inkomen van Harinath 3000 roepie (36 euro), nu slaagt hij erin 8000 à 9000 roepie (96 à 108 euro) per maand te verdienen. Harinath leert leven met de littekens die lepra heeft nagelaten, maar dankzij Damiaanactie heeft hij weer nieuwe hoop. Hij heeft nu veel aandacht voor de verzorging van zijn letsels, en dankzij het succes van zijn zaak kan hij opnieuw zorg dragen voor zijn gezin.

Damiaanactie zet in op informatieverlening, screening en behandeling van patiënten. Daarnaast proberen we families ook socio-economisch te ondersteunen waar nodig. Wil je ons helpen gezinnen zoals dat van Harinath te helpen? Doe dan nu een gift.

Gepubliceerd op 07 juni 2022

Onze laatste verhalen uit India