Vorig jaar vertelden we je over Rizwana, Samuel en William. Bij Rizwana en Samuel werd reeds op zeer jonge leeftijd lepra vastgesteld, waardoor ze niet langer naar school konden. William werd op zijn beurt getroffen door tuberculose. Verzwakt moest hij zijn job opgeven, met ernstige geldproblemen voor de hele familie als gevolg. Lepra en tuberculose zetten hun levens op pauze. Gelukkig kon Damiaanactie hen tijdig helpen en zo hun levens veranderen. Benieuwd hoe het nu met hen gaat?

Rizwana uit India kreeg plotseling een vreemd, onverklaarbaar gevoel in haar handen. Dit evolueerde naar een pijnlijke klauwhand, waardoor ze niet langer kon schrijven en school noodgedwongen moest stopzetten. Een medewerker van Damiaanactie stelde lepra bij haar vast. Er werd een behandeling tegen lepra opgestart en daarna kreeg het meisje een hersteloperatie aan haar hand. Wanneer we Rizwana nu spreken, steekt ze trots haar handen in de lucht. Ze heeft geen last meer bij het schrijven en gaat weer naar school.

William uit Guatemala was 22 jaar wanneer hij besmet raakte met tuberculose. Doordat hij zijn job moest opgeven, raakte de familie al snel in geldnood. Gelukkig rijkt de steun van Damiaanactie verder dan enkel medische hulp. William kreeg naast voedselsteun ook een lening aangeboden, waarmee hij een kleine onderneming in kinderkledij kon opstarten. Het resultaat? Het financiële duwtje in de rug gaf William moed om verder te gaan. Hij raakte gepassioneerd door het maken en verkopen van pantoffels in allerlei originele kleuren en vormen en vond zijn geluk weer terug.

In de Democratische Republiek Congo stelde de dokter lepra vast bij de driejarige Samuel en zijn moeder Alice en broer Iron. Samen met haar lokale partners startte Damiaanactie de behandeling op, maar het gezin vertoonde ook tekenen van ondervoeding, die speciale zorg vereisten. Daarom werd het gezin gedurende 6 maanden ondersteund met voedsel, zodat ze konden aansterken tijdens hun behandeling tegen lepra. Wanneer we hen nu terugzien, valt één ding meteen op. De stralende glimlach op hun gezichten.

Wereldwijd worden miljoenen mensen geconfronteerd met dezelfde problemen als Rizwana, William en Samuel. In de bloei van hun leven geraakt door deze ziektes, die nochtans perfect te behandelen zijn. Jullie steun maakt echt het verschil voor hen:

  • En Inde, 248 patients souffrant de la lèpre ont bénéficié l’année dernière d’une opération de chirurgie réparatrice.
  • In Guatemala ontvingen vorig jaar 425 mensen met tuberculose voedselpakketten en 14 ex-patiënten kregen hulp bij het opstarten van een bedrijf.
  • In de Democratische Republiek Congo konden 235 leprapatiëntjes vorig jaar naar school blijven gaan tijdens hun behandeling.

Gepubliceerd op 22 februari 2022

Onze laatste verhalen uit India