“Ik woonde al een aantal jaren op straat toen ik plots ziek werd. Ik kreeg hoge koorts en hoestbuien. Maar ik had geen geld om naar de dokter te gaan. De angst sloeg me om het hart. Ik sliep te weinig en dacht de hele dag door maar aan 1 ding: waar vind ik morgen een slaapplaats? Mentaal ging het slecht met me. En ik voelde de dood steeds dichterbij komen.”

Rayan werd zwakker en zwakker. Op een paar maanden tijd viel hij bijna 20 kilo af.Gelukkig vond een medisch team van BELTA hem, de Belgische tuberculose-associatie. Rayan werd in het ziekenhuis opgenomen en startte gratis een tuberculose-behandeling op.

Stipte behandeling

Maar genezen van tuberculose doe je enkel als je je behandeling nauwkeurig opvolgt. Rayan moest iedere dag naar het ziekenhuis gaan voor zijn medicijnen. Bovendien moest hij voldoende eten en rusten. Iets wat voor dakloze en kansarme mensen niet altijd even evident is.

Damiaanactie en BELTA

Om ervoor te zorgen dat Rayan en andere dakloze mensen met tbc in België goed worden opgevolgd en hun behandeling volhouden, sloeg Damiaanactie de handen in elkaar met BELTA.

Op hun verzoek geeft Damiaanactie dakloze mensen met tbc in Brussel onderdak tijdens de duur van hun behandeling. Maar we betalen ook het transport van en naar de gezondheidscentra terug, en we delen sociale cheques uit waarmee tbc-patiënten in bepaalde Brusselse winkels eten en kleding kunnen kopen.

*Rayan is een aangenomen naam om zijn anonimiteit te respecteren.

Gepubliceerd op 13 septembre 2019

Onze laatste verhalen uit België