Het eiland Mohéli in de Comoren. Een Damiaanactie-medewerker merkt tijdens het kopen van wat fruit, een vreemde vlek op de wang van Zayitouni. Al snel volgt de diagnose lepra. Zayitouni schrikt. Ze dacht dat het om een geboortevlek ging en wist niet dat de ziekte voorkwam op het eiland.
De medewerker stelt haar gerust. Bij een vroege opsporing en behandeling is de ziekte te genezen. Een opluchting, want een jaar later blijkt ook dochter Ravna besmet te zijn met lepra. Ze moet gedurende 6 maanden antibiotica nemen. Dankzij een goede opvolging van Damiaanactie gaat het vandaag uitstekend met het gezin. Ravna is intussen 18 jaar en gaat naar het college.
Zo bestrijdt Damiaanactie lepra op de Comoren
De Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar, kent het hoogste aantal lepragevallen per inwoner ter wereld. De incidentie ligt er 14 keer hoger dan het mondiaal gemiddelde. Daarbij zijn ook veel kinderen slachtoffer: 30% van de lepragevallen komt er voor bij kinderen jonger dan 14 jaar. Doordat er weinig migratie is op de Comoren, vormen de eilanden een microkosmos en zijn ze de ideale plaats om onderzoek te doen naar de overdracht van de ziekte. Damiaanactie gaat er van deur tot deur om de huid van de eilandbewoners te onderzoeken.
“In de Comoren zijn heel wat mensen getroffen door lepra. Ons doel is een vroegtijdige diagnose stellen en de ziekte doeltreffend behandelen, zodat deze mensen geen handicaps ontwikkelen.
In samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voeren we momenteel een veldonderzoek om de ziekte te voorkomen. We dienen medicatie toe om de omgeving van de zieke mensen te beschermen. Want als één iemand in een familie ziek is, dan moeten we voorkomen dat de ziekte zich bij de overige familieleden, die nog geen symptomen vertonen, kan ontwikkelen. Op die manier willen we de bevolking beschermen.”
– Younoussa Assoumani, arts en verantwoordelijke van Damiaanactie in de Comoren
Gepubliceerd op 4 januari 2024