In 2023 werden er in het district Jinotega met één enkel thermotherapietoestel 176 mensen verzorgd en 17 artsen opgeleid. Maar liefst 96% van de patiënten herstelde volledig na slechts één behandelsessie. Naar aanleiding van deze positieve ervaring hebben de autoriteiten in Nicaragua en de Wereldgezondheidsorganisatie nu nog 4 toestellen aangekocht voor in andere districten. 

Leishmaniasis is een relatief onbekende tropische parasitaire ziekte die wordt overgedragen door een kleine zandvlieg. De meest voorkomende vorm is cutane leishmaniasis, waarbij ernstige zweren op de huid ontstaan. De ziekte is vooral aanwezig in landen met hoge temperaturen en een zeer hoge luchtvochtigheid. In Nicaragua raken jaarlijks 2.000 à 3.000 mensen besmet met leishmaniasis. Een groot deel van de getroffen personen zijn jonger dan 14 jaar.  

Pijnlijke injecties

De gangbare behandeling voor leishmaniasis bestaat uit pijnlijke injecties, die gedurende een volledige maand elke dag moeten toegediend worden. De giftige stoffen in de injecties, die bedoeld zijn om de parasiet te doden, brengen ook zware bijwerkingen voor de patiënt met zich mee. De genezingsgraad bedroeg in Nicaragua over de afgelopen jaren slechts 66%. Mensen met leishmaniasis staan over het algemeen weigerachtig tegenover deze behandeling en verkiezen de ziekte te laten aanslepen. 

96% genezingsgraad met thermotherapie 

Naar het voorbeeld van de collega’s in Guatemala, besloot Damiaanactie in Nicaragua over te schakelen naar een nieuw soort behandelmethode. Bij thermotherapie (warmtebehandeling) worden leishmaniasiszweren met warme stralen behandeld. Indien goed uitgevoerd, volstaat één sessie vaak om alle parasieten te vernietigen. 

Thermotherapie biedt een snelle en minder pijnlijke behandeling zonder bijwerkingen. Ze is ook geschikt voor jonge kinderen, zwangere en zogende vrouwen, en oudere mensen met een algemeen zwakkere gezondheid. 

De resultaten zijn met een genezingspercentage van 96% indrukwekkend te noemen. Geen van de patiënten verklaarde bijwerkingen te hebben. Het nieuws van deze nieuwe behandelmethode verspreidt zich nu als een lopend vuurtje onder de lokale bevolking.  

Help ons de vroegtijdige opsporing van leishmaniasis in Nicaragua verder te zetten met een gift. 

Bekijk ook de video uit het ziekenhuis Niños Mártires del Cuá in Nicaragua.

Gepubliceerd op 21 juni 2023

Meer nieuws van op het terrein