De weg van de zorgverstrekker: 7 stappen om een patiënt te genezen

Genezen is niet altijd gemakkelijk. De weg naar genezing en sociale re-integratie van iemand met lepra, tuberculose of leishmaniasis verloopt doorgaans niet zonder slag of stoot. De uiteenlopende struikelblokken verschillen van land tot land. Ze bemoeilijken het hele  traject van de patiënt: van de eerste symptomen tot de genezingsfase. In dit proces speels iedere zorgverstrekker dan ook een essentiële rol. 

Vorige Volgende

Bewustmaken over de symptomen 

Bij Damiaanactie gaan we zelf van deur tot deur in de dorpen op zoek naar de mensen met lepra. Toen ik klein was, heb ik zelf ook de ziekte gehad. Zie je die vlekjes op Adils arm? Dat zijn symptomen van lepra. 

– Ibrahim, tewerkgesteld door Damiaanactie op de Comoren 

Helpen zoeken naar de juiste zorg 

Mijn ouders wilden niet dat de mensen thuis of op school wisten dat ik besmet was. Ik had het gevoel dat ik iets verkeerds had gedaan. Mijn buurvrouw Tika was de enige met wie we erover konden praten. Zij zegt dat we net wel over lepra moeten vertellen in onze omgeving. 

– Smiriti, leprapatiënt in Nepal 

De toegang tot gezondheidszorg mogelijk maken 

Yorlène lijdt aan leishmaniasis, maar de dichtste gezondheidspost ligt op twee uur stappen. Ik trek met mijn paard Rosi door de bergen om haar te kunnen onderzoeken. 

– dr. Bravo, arts bij Damiaanactie in Nicaragua 

Een juiste diagnose stellen 

Tijdens de lockdown was ik het gevoel in mijn vingers kwijt. Mijn dokter had me telefonisch vitaminen en pijnstillers voorgeschreven. Daarna werd ik doorverwezen naar Damiaanactie. Zij vertelden me dat het om lepra ging. Dankzij de behandeling kan ik mijn hand – gelukkig – geleidelijk aan weer gebruiken. 

– Shakira, leprapatiënt in India 

Een doeltreffende behandeling toedienen 

Trésor (8 jaar) kreeg in juni 2020 de diagnose ‘ziekte van Pott’. Deze vorm van werveltuberculose is een ernstige ziekte die tot verlamming kan leiden. Toen zijn eerste behandeling niet de verhoopte resultaten opleverde, ging zijn familie ten rade bij de dorpsgenezer. We hebben hen uiteindelijk kunnen overtuigen om toch vol te houden en Trésor de behandeling te laten voortzetten. Vandaag kan de jongen opnieuw stappen. 

– Het RIAPED-team, een team verpleegkundigen onder leiding van Constant Bushiri, verpleegkundige bij Damiaanactie in de Democratische Republiek Congo 

Toezien op de genezing 

Ik was zwanger van mijn derde kind toen Damiaanactie mij vertelde dat ik aan multiresistente tuberculose leed. De hele behandelingsperiode duurde lang, maar ik ben blij dat ik heb volgehouden. Zorg krijgen, dat is opnieuw zin krijgen in het leven! 

– Oumou, patiënt met ultraresistente tuberculose in Guinee 

Helpen met de re-integratie (via sociaaleconomische en medische hulp) 

Dankzij Damiaanactie kon ik een opleiding tot kleermaker volgen. Ze hebben mij mijn eerste naaimachine gegeven en ik kon mijn eigen atelier openen. Met mijn inkomsten kan ik de zorg voor mijn ouders – allebei leprapatiënt – voortaan op mij nemen. 

– Wasiu, indirect slachtoffer van lepra in Nigeria 

Wist je dit? 99% van ons personeel zijn lokale krachten: ze spreken de taal van de patiënten. Deze  edewerkers worden grotendeels door Damiaanactie betaald. We zorgen ervoor dat hun kennis en competenties continu worden bijgespijkerd. 

> Wil je graag meer weten? Neem dan zeker eens een kijkje naar ons activiteitenrapport van 2020. <