De dokter houdt een radiografie omhoog van haar longen. Nikki houdt haar adem in. Letterlijk. Want het staat in dit geval wit op zwart getekend… Nikki heeft tuberculose.

Elke 3 seconden krijgt iemand ter wereld dit te horen. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, na Covid-19.

Daarom zet Damiaanactie zich in om patiënten die aan deze ziekte lijden een nieuw leven te geven.

Dat kan alleen met jullie steun. Help ons mee om tuberculose uit de schaduw te halen en maak een kunstwerk in het zwart-wit!

Doe jij mee?

Maak samen met je klas een kunstwerk in het zwart-wit over een onderwerp/thema dat jullie hoop geeft!

Het woord ‘kunst’ mag je daarbij heel breed interpreteren: een tekening, schilderij, collage, … Laat jullie fantasie dus de vrije loop!

De grote winnaar van onze wedstrijd krijgt het Damiaanactiespel en een heerlijk ontbijt voor de hele klas.

Hoe?

Stap 1. Stel deze leuke wedstrijd voor aan jouw leerkracht.

Stap 2. Hou een brainstormsessie met de klas en kies er het leukste idee uit. Dat mag zo maf en zo origineel zijn als jullie zelf willen – the sky is the limit!

Stap 3. Laat ons jullie schitterende creaties zien. Maak een foto of video van jullie werk en stuur die via e-mail naar communicatie@damiaanactie.be.

Jullie kunstwerk moet ten laatste op vrijdag 24 maart 2023 – Wereldtuberculosedag – bij ons aankomen!

Stap 4. Wij maken de winnaar bekend op woensdag 29 maart 2023.

Deze ziekte in de klas bespreken?

Wil je ondertussen, samen met jouw klas, meer weten over tuberculose? Bekijk dan snel ons educatief aanbod. Er is voor elke leeftijdscategorie aangepast materiaal te vinden.

Alvast bedankt voor jullie deelname, wij kijken uit naar jullie creaties!

Voorwaarden bij deze wedstrijd

  1. Jullie creaties worden beoordeeld door een jury van het Damiaanactieteam, samengesteld uit Dr. Nimer Ortuño Gutierrez, Dr. Alberto Piubello (beiden experts in infectieziekten), algemeen directrice Pascale Barnich & medewerker van het vrijwilligersteam Benjamin Meersschaert.
  2. Er wordt vervolgens 1 hoofdwinnaar én 1 winnaar per categorie gekozen: 1ste – 2de leerjaar, 3de – 6de leerjaar en het secundair onderwijs.
  3. 3De hoofdprijs van de wedstrijd bestaat uit een ontbijt voor de hele klas en een Damiaanactiespel. De winnaar van elke categorie krijgt een Damiaanactiespel voor de hele klas. Per categorie krijgen de leerlingen van de klas die als tweede eindigt een leuke pin toegestuurd.

Gepubliceerd op 10 maart 2023