Ideeën, middelen, methoden en activiteiten voor het onderwijs

Naast onze hoofdopdracht – patiënten bijstaan in hun genezingsproces en kansarme bevolkingsgroepen de nodige sociaaleconomische steun bieden – willen we ook het grote publiek informeren en sensibiliseren om samen de strijd aan te binden tegen de sluimerende stigmatisering van deze ziektes. In het belang van meer inclusie in onze samenleving.

Een lespakket, ja. Maar waarvoor?

In dit lesmateriaal komen waarden als respect en empathie aan bod. We willen daarmee de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld leren begrijpen, zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken.

Témoignage
Ellen Depouillon | Leerkracht lager onderwijs

“Ik wil mijn leerlingen laten zien dat wat voor ons dikwijls vanzelfsprekend is, zoals een doktersbezoek of onderwijs, niet overal zo is.”

Ontdek de lijst van onze gratis leermiddelen

Ga je aan de slag met ons gratis lesmateriaal? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt!
Om ons lespakket te bestellen of te downloaden, ga naar ons speciale platform (VMS)

Lesmateriaal

Aan de hand van betekenisvolle activiteiten wil Damiaanactie je leerlingen bewustmaken van solidariteit tussen de volkeren en de strijd tegen ziektes als lepra, tuberculose en leishmaniasis (in de context van de 3e duurzame ontwikkelings-doelstelling vastgelegd door de VN). Afhankelijk van de beschikbare tijd en het parcours dat je wil bewandelen met je leerlingen, kun je activiteiten selecteren die volgens jou het zinvolste zijn of het beste passen in het overkoepelende leerplan. Aan jou de keuze!

Bestel ons lesmateriaal

Dr Nelson en tuberKOElose (Animatiefilm)

Voor wie? Voor leerlingen vanaf het 1e leerjaar Duur: 11 minuten

Bestel onze animatiefilm

Het Vlindereffect (Docufilm)

Voor wie? Voor leerlingen van het 3e leerjaar tot het 2e secundair Duur: 25 minuten

Bestel onze docufilm
Vorige Volgende

Het Vlindereffect - Docufilm

Hoe is om vandaag besmet te zijn met lepra, tuberculose of leishmaniasis? Hoe kunnen deze ziektes worden opgespoord? Wat zijn de struikelblokken voor de patiënten? En hoe kunnen deze worden overwonnen? Hoe kunnen onze acties – hoe klein ook – de leefomstandigheden van mensen aan de andere kant van de wereld verbeteren? Om deze vragen te beantwoorden neemt de docufilm ons mee naar drie verschillende continenten: Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daar maken we kennis met patiënten en zorgverleners.

Bekijk de trailer

Dr Nelson en tuberKOElose - Animatiefilm

Nelson is 9 jaar oud. Hij woont met zijn familie in Bolivia, in een vallei met lamaboeren. Zijn grote droom is dokter worden! En hij staat te popelen van ongeduld ... In zijn slaap droomt hij over dokter Shivakumar die tuberculosepatiënten in India behandelt, en hoe hij als Boliviaanse jongen zijn eerste stappen in het beroep zet aan de zijde van de Indiase dokter. Wil je weten hoe dit afloopt? Doorkruis samen met Nelson dit Aziatische land met zijn vele gezichten!

Bekijk de trailer

Gratis animatie in jouw klas

Onze vrijwillige animatoren gaan met jouw klas(sen) aan de slag om op een leuke en creatieve manier met dit educatieve materiaal te werken. De activiteiten duren gemiddeld 2 lesuren. Onze vrijwilligers zijn beschikbaar van half december tot eind maart. Vragen? Contacteer ons: [email protected] Let op: u kunt een animatiebezoek aanvragen via het platform. Het formulier van vorig jaar is niet langer in gebruik.

Boek je animatie

Webinars

Binnenkort bieden wij webinars aan om het materiaal voor te stellen en alle vragen te beantwoorden. Data zullen snel bekend worden. Stay tuned!

Leerkrachten aan het woord

Anaïs Heymans , leerkracht frans en godsdienst (secundair)

Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (primair)

Zilverbeek en de Krekel (Haaltert),Molenveld (Denderhoutem)

Anaïs Heymans , leerkracht frans en godsdienst (secundair)

Anaïs nam deel aan de opleidingsdag voor leerkrachten:"Het lesmateriaal van Damiaanactie is interessant, afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij dan ook een goed idee bij te leren van de expertise van Damiaanactie tijdens een van hun opleidingsnamiddagen.”

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (primair)

Ellen deed beroep op een van de animatoren van Damiaanactie. “Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen. Bovendien is het voor de leerlingen ook leuk eens iemand anders aan het woord te horen. Dan letten ze weer wat beter op.”