Abasse Attoumani uit de Comoren is 11 jaar wanneer er witte vlekken en knobbeltjes op zijn huid verschijnen. De zalfjes uit het lokale gezondheidscentrum schijnen geen effect te hebben. Kort daarna volgt de diagnose van lepra. Maar hoe behandel je een ziekte die te allen koste verborgen moet blijven?
De jonge Abasse Attoumani groeit op als 11de van de in totaal 13 kinderen. Zijn vader werkt als metselaar, diens loon staat de familie toe één keer per dag te eten. Wanneer Abasse 11 jaar oud is, merkt zijn moeder enkele vreemde vlekken op zijn huid. In het lokale gezondheidscentrum schrijven ze een zalf en pilletjes voor, zonder effect. Een maand later gaat de familie ten rade bij het centrum van Damiaanactie. Daar wordt multibacillaire lepra vastgesteld bij Abasse.
De moeder van Abasse heeft al gehoord over deze ziekte, maar durft uit angst de naam niet in de mond te nemen. Ze zwijgt tegen haar kinderen over de ziekte van Abasse, maar ziet minutieus toe op de behandeling van haar zoon en vergezelt hem keer op keer naar het ziekenhuis. Abasse zelf is zich van geen kwaad bewust: in de eerste fase van de ziekte heeft hij nog geen last of pijn. Hij haat het om de lepramedicatie te nemen, die hij vies vindt smaken en hem lichte duizeligheid bezorgt. Zijn moeder weet hem echter, door middel van kleine beloningen zoals wat extra eten, te overtuigen om de behandeling verder te zetten. Na een jaar is Abasse volledig genezen.
Wanneer bij één gezinslid lepra wordt vastgesteld, voert Damiaanactie standaard een contactonderzoek uit bij naaste familie en buren.
Uit die screening blijkt dat twee van Abasses zussen besmet zijn met paucibacillaire lepra. Ze worden nu behandeld, maar net zoals bij Abasse zijn ze zelf niet op de hoogte van de ernst van de ziekte. Hun moeder hult zich in stilzwijgen om angst, paniek en sociale uitsluiting te vermijden. Aangezien lepra vroeg werd opgespoord, zullen ook de meisjes volledig genezen.
In veel landen heerst nog steeds onwetendheid over lepra. Patiënten en hun familie vrezen het sociale stigma en verbergen hun ziekte. Vroege opsporing en behandeling zijn echter cruciaal om blijvende handicaps en letsels te vermijden.
Damiaanactie zet in op informatieverlening, screening en behandeling van patiënten. Daarnaast proberen we families ook socio-economisch te ondersteunen waar nodig. Wil je ons helpen om kinderen zoals Abasse te genezen? Doe dan nu een gift.
Gepubliceerd op 01 juni 2022