Lepra is een infectieziekte die vooral de meest kwetsbaren treft. Mensen met een beperkt inkomen, die in karige omstandigheden leven en een lage immuniteit hebben, lopen een verhoogde kans om de ziekte op te lopen. Omwille van het taboe en het stigma dat rond lepra hangt, zijn patiënten en hun families vaak slachtoffer van zeer zware discriminatie. Dit is het verhaal van Brendy, een 10-jarig meisje uit Kinshasa.

Brendy’s ouders gingen uit elkaar toen ze nog een baby was. Sindsdien woont ze samen met haar moeder, stiefvader en twee halfbroertjes in een arme wijk in Kinshasa, Democratische Republiek Congo. Met haar biologische vader heeft ze nog nauwelijks contact. Brendy doet het erg goed op school en droomt ervan later aan het hoofd van een eigen bedrijfje te staan. In haar vrije tijd helpt ze haar tante, Sandra, met het verkopen van groenten. Enkele jaren geleden was Sandra zelf besmet met lepra. Ze genas van de ziekte en is sindsdien actief bij een Congolese ngo die leprapatiënten steunt. Wanneer zij meerdere kleurloze vlekken opmerkt op het gezicht van haar nichtje, beseft ze meteen wat er aan de hand is.

Ze neemt Brendy mee naar het lepra- en tuberculosecentrum, waar inderdaad multibacillaire lepra wordt vastgesteld. Om te ziekte te bestrijden, moet Brendy gedurende 12 maanden een behandeling met pillen volgen. Het meisje zal normaal gezien volledig genezen, maar van zodra het woord “lepra” valt, ontstaat blinde paniek bij haar omgeving. Uit angst en onwetendheid voor haar ziekte, is Brendy plotseling nergens meer welkom. Haar stiefvader wil niet langer voor haar zorgen en verlaat het gezin. Brendy’s vrienden willen niet meer met haar omgaan. Naar school gaan, kan niet meer.

Alle deuren sluiten zich letterlijk en figuurlijk. Brendy’s mama, Fatou, blijft haar dochter steunen en ziet erop toe dat die haar leprabehandeling minutieus volgt. Fatou probeert op straat wat spullen te verkopen om rond te komen, maar vaak moet ze bedelen om haar 3 kinderen te onderhouden. Ook Brendy zelf helpt haar moeder en tante met de verkoop van groenten, maar de opbrengst is lang niet voldoende. Het gezin heeft geen vast dak boven hun hoofd.

Ondanks alles proberen Brendy en haar mama het hoofd recht te houden. Haar stralende glimlach is nog niet uitgedoofd. Maar het gezin heeft het erg moeilijk. Daarom vragen ze jullie om hulp. Met een duurzame gift in de vorm van startkapitaal voor een klein zaakje, kunnen we mama Fatou weer op het goede spoor helpen. Dan kan ze haar kinderen eten en onderdak bieden, en Brendy weer naar school sturen, zodat zij haar toekomstdroom hopelijk kan vervullen.

Gepubliceerd op 10 januari 2023

Onze laatste verhalen uit Democratische Republiek Congo