Wanneer bij Ibrahim tuberculose wordt vastgesteld, betekent dit het begin van een ware uitputtingsslag. Zijn eerste behandeling slaat niet meteen aan en na twee symptomenvrije maanden lijkt hij te hervallen. Compleet verzwakt door een multiresistente vorm van tbc, kan Ibrahim niet langer werken. Zijn gezin verlaat hem uit angst zelf besmet te worden. Toch vervolledigt hij zijn 24 maanden durende behandeling. Wanneer Ibrahim uiteindelijk geneest, beslist hij om zelf aan de slag te gaan als hulpverlener bij Damiaanactie.

Ibrahim Keita, vader van 5 kinderen, leidt een rustig leven als chauffeur in Guinee. Tot wanneer hij een hardnekkige hoest krijgt. Wanneer zijn algemene fysieke conditie achteruit gaat, laat hij zich onderzoeken in een gespecialiseerd centrum. Al snel volgt de diagnose van tuberculose. Ibrahim ondergaat twee verschillende tbc-behandelingen met antibiotica, die niet meteen aanslaan. Na meer dan een jaar lijkt het uiteindelijk beter te gaan met Ibrahim, maar na enkele maanden komen de symptomen weer terug.

Er volgen extra tests waaruit blijkt dat Ibrahim lijdt aan een multiresistente vorm van tuberculose. Dit betekent dat de meest doeltreffende, veelgebruikte tbc-medicijnen geen effect hebben. Om te genezen, moet Ibrahim een intensieve behandeling van 24 maanden met injecties volgen. Bij deze diagnose stort Ibrahim in elkaar. Hij is doodsbang te overlijden aan deze ziekte waaraan hij eerder een familielid heeft zien sterven. Compleet uitgeput kan hij niet langer gaan werken. Uit angst zelf ziek te worden, verlaat zijn gezin hem.

Met de hulp van Damiaanactie en het lokale tbc-centrum besluit Ibrahim toch te vechten. Na 24 maanden wordt hij definitief genezen verklaard. Onmiddellijk weet hij wat hij wil doen: mensen met tuberculose helpen genezen. Daarom volgt hij een cursus om patiënten te begeleiden. Vandaag spoort hij mensen met tuberculose op, verleent hen informatie, en vervoert teststalen naar labo’s. Door in de eerste lijn te staan, probeert hij mensen gerust te stellen door zijn eigen verhaal te delen. Hij stimuleert hen ook om hun (vaak maandenlange) behandeling nauw te volgen, want indien vroegtijdig afgebroken, loert multiresistente tuberculose om te hoek.

In zijn hoedanigheid van hulpverlener komt hij Diakite tegen, een 22-jarige student met zware ademhalingsproblemen ten gevolge van tuberculose. Bij het zien van deze jonge man, herbeleeft Ibrahim zijn eigen verdriet en wanhoop. Gelukkig kan Damiaanactie ook Diakite helpen. Vandaag gaat het goed met hen. Beiden zijn ze Damiaanactie erg dankbaar voor alle hulp: dit omvat niet alleen gratis medicatie, maar ook voedingspakketten die patiënten helpen aan te sterken, huishoudproducten, en vervoer naar het medisch centrum.

Door Damiaanactie te steunen helpt u onze teams te voet, met de motor of per boot naar de meest afgelegen plekken te reizen, om mensen met tuberculose zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen.

Gepubliceerd op 22 maart 2022

Onze laatste verhalen uit Guinee