Toen de Indiase Raiju vernam dat hij tuberculose van botten en gewrichten heeft, zakte de moed hem in de schoenen. Voor de tweede keer raakte hij besmet met tbc. Hij haalde opgelucht adem wanneer hij hoorde deze vorm minder besmettelijk is. De andere bewoners in het blindentehuis kon hij in ieder geval niet besmetten.

Raiju voelde pijn in zijn borst en vermoedde meteen dat hij weer aan tuberculose leed. De aften in zijn mond, en zweren op zijn lichaam zijn typische symptomen van bot-tuberculose. Gelukkig hielp Damiaanactie hem bij het verzorgen van zijn lichaam. Want kleren wassen, in bad gaan, voor niets had hij nog energie.

Blind

Maar Raiju heeft nog een ander probleem. Hij is blind sinds zijn geboorte. En ben je blind in India, word je vaak aan je lot overgelaten omdat je een extra last betekent voor veel gezinnen. Raiju had geen geld, en verbleef noodgedwongen in een krakkemikkig hotel in Delhi.

Sinds een paar jaren woont hij in een tehuis voor achtergelaten slechtzienden in de hoofdstad. De bewoners zijn als familie voor elkaar en geven elkaar steun waar nodig. Ook toen Raiju tuberculose kreeg, kon hij op hun begrip en hulp rekenen.

Computerles voor blinden

Raiju voelt zich vandaag al iets beter en kan zijn werk hervatten. Hij geeft computerles aan slechtzienden in het tehuis waar hij woont. “Het geeft me een goed gevoel dat ik andere blinden kan helpen onafhankelijk te worden. Maar wanneer het heel stil wordt in de klas en niemand nog antwoordt op mijn vragen, weet ik dat mijn studenten in slaap gevallen zijn”, lacht Raiju.

“Mijn droom? Genezen uiteraard. Maar ik wil ook graag bij de overheid werken, en weer volledig onafhankelijk zijn.”

Gepubliceerd op 15 november 2019

Onze laatste verhalen uit India