60 procent van alle lepragevallen wereldwijd worden vastgesteld in India, voornamelijk bij mensen in kwetsbare omstandigheden. De teams van Damiaanactie in India zetten volop in op vroegtijdige opsporing en efficiënte behandelingen, maar daarnaast bieden ze patiënten ook kosteloos chirurgie aan om misvormingen door lepra te verhelpen. Zo redden ze het leven van Rejani, een jonge vrouw die haar toekomst uiteen zag vallen ten gevolge van haar klauwhand.

Rejani is een 26-jarige vrouw, wonende in Kerala, India. Ze is afkomstig uit een arme familie en heeft nooit veel kansen gekregen in haar leven. Naar school ging ze amper. Wanneer ze in het huwelijksbootje treedt, gaat ze aan de slag als winkelbediende. Rejani en haar man leiden samen een eenvoudig, maar gelukkig leven.

Op een dag merkt Rejani een vreemde vlek op haar rechterhand. Ze probeert deze te behandelen met traditionele medicijnen, zonder enig resultaat. Na enkele maanden vervormen haar vingers zich tot een pijnlijke klauw. In het ziekenhuis stellen ze lepra bij haar vast. Rejani krijgt een behandeling met antibiotica voorgeschreven, maar de misvorming aan haar hand is van blijvende aard.

Aangezien ze niets meer kan optillen of vasthouden, wordt Rejani ontslagen uit de winkel. De mensen uit haar omgeving kijken scheef naar haar misvormde hand en mijden haar. Het jonge koppel heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, maar ze durven geen hulp te vragen aan hun dorpsgenoten. Op sommige dagen drinken ze enkel wat water. Geld voor voedsel is er niet.

Wanneer Rejani langsgaat in het ziekenhuis voor een check-up, stellen de dokters van Damiaanactie haar een reconstructieve operatie voor. Die chirurgische ingreep zal ervoor zorgen dat haar klauwhand verdwijnt, en is bovendien gratis. Rejani kan haar oren niet geloven. De operatie wordt gevolgd door enkele maanden kinesitherapie om haar hand en vingers opnieuw soepel te maken.

Ten slotte helpt Damiaanactie met de opstart van een klein winkeltje in het dorp. Dit staat haar toe om een stabiel inkomen voor het gezin te genereren. “Ik kan mijn beide handen weer volledig gebruiken. Mensen kijken me niet meer vreemd aan, ik maak weer deel uit van de maatschappij. Duizendmaal dank aan Damiaanactie om mijn leven te redden.”

Wil je mensen zoals Rejani helpen? Elke gift, hoe klein of groot ook, telt!

Gepubliceerd op 26 oktober 2022

Onze laatste verhalen uit India