De Democratische Republiek Congo is het Afrikaanse land met de meeste gevallen van lepra. Vooral in de Evenaarsprovincie is de toegang tot gezondheidsfaciliteiten zeer beperkt. Door de afgelegen ligging krijgen mensen met lepra er vaak geen gepaste behandeling. Om de verspreiding van lepra tegen te gaan, organiseert Damiaanactie screeningscampagnes in de regio.
In de Democratische Republiek Congo worden elk jaar zo’n 4.000 nieuwe gevallen van lepra vastgesteld. Het is daarmee het op drie na zwaarst getroffen land ter wereld (na India, Brazilië en Indonesië). Heel wat mensen kampen met blijvende vervormingen, een gevolg van niet- of te laat behandelde lepra.
De Evenaarsprovincie is een van de armste regio’s van DR Congo. Het dagelijkse leven wordt er bepaald door grote rivieren die het landschap doorkruisen. Bij gebrek aan een verkeersnetwerk over land, gebeurt het merendeel van de verplaatsingen per boot. Om sommige dorpen te bereiken, is een bootreis van meerdere dagen nodig. Door de immense afstanden heeft een groot deel van de bevolking geen toegang tot gezondheidszorg.
Daarbij komt dat de bewoners van de Evenaarsprovincie laaggeschoold zijn en onwetend over gezondheid en ziekten. Over lepra gaan veel misverstanden de ronde: mensen zijn ervan overtuigd dat lepra erg besmettelijk is, of ze denken dat de ziekte een straf van God is voor zondaars. Bijgevolg worden ze beschimpt of uitgesloten. Mensen met lepra zijn vaak beschaamd en proberen de ziekte zo lang mogelijk te verbergen.
Met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting voert Damiaanactie screeningcampagnes in de regio. In navolging van lopende projecten op de Comoren en in Senegal, past Damiaanactie een strategie van deur-aan-deur screenings en preventieve medicatie toe.
Dankzij een jarenlange expertise heeft Damiaanactie een methodologie op poten gezet waarmee we digitaal in kaart brengen in welke zones de leprabesmettingen zich concentreren en waar het risico op overdracht het hoogste is. Gezondheidswerkers reizen af naar die gebieden. Ze voeren er huidonderzoek uit bij risicocontacten en bieden hun het preventieve medicijn rifampicine aan, dat de leprabacteriën doodt.
Het eerste deel van het project in de Evenaarsprovincie loopt tot eind december 2024. In 2025 wordt gekeken welke regio’s verder prioriteit kijken. Damiaanactie kan daarbij opnieuw rekenen op de gewaardeerde hulp van de Congolese overheid en van de Koning Boudewijnstichting.
Met jouw hulp kunnen we lepra opsporen en blijvende handicaps bij volwassenen en kinderen vermijden!
gepubliceerd op 13 december 2024