In al onze gezondheidsacties staat de veiligheid en het welzijn van patiënten en hun familie voorop. Expertise, vertrouwen en discretie vormen daarin sleutelbegrippen.
Tuberculose en lepra zijn ziektes die typisch de meest kwetsbaren treffen. Deze mensen leven vaak in armoede, zijn laaggeschoold en weten maar weinig over hygiëne en gezondheid. Geen wonder dat ze wantrouwig staan tegenover vreemde dokters die met medische termen goochelen. Daarom zetten we in onze gezondheidsprogramma’s in op een vertrouwelijke en respectvolle relatie tussen patiënt en zorgverlener.
Degelijke opleidingen
Bij verwaarloosde ziektes zoals lepra kan het moeilijk zijn een correcte diagnose te stellen, bijvoorbeeld omdat de ziekte verward wordt met andere huidaandoeningen. Kwalitatieve zorgverlening start met het opleiden van personeel. Damiaanactie voorziet regelmatig opleidingen voor haar gezondheidswerkers. Deze cursussen staan ook open voor verplegers van de overheid of buurtwerkers.
Het belang van discretie
Infectieziektes lokken vaak paniek uit bij de bevolking. Uit angst voor besmetting worden mensen die ziek zijn gemeden of uitgesloten van sociale activiteiten. Om discriminatie en schaamte te vermijden, werken onze hulpverleners in alle discretie. Opsporingscampagnes naar tbc of lepra gebeuren altijd onder de noemer van een algemeen medisch onderzoek. Stelt het team een geval van tuberculose of lepra vast, dan wordt de patiënt achter gesloten deuren op de hoogte gesteld.
Personeel aan de zijde van de patiënt
Kennis van zaken hebben, vertrouwen opwekken, dezelfde taal spreken… Om aan deze voorwaarden te voldoen, worden onze medewerkers uitsluitend in de interventielanden geworven. Bij Damiaanactie werken ook mensen die zelf een van de ziektes overwonnen hebben. Soirfane op de Comoren, Neelam in India en Samuel in Nigeria kunnen als geen ander meespreken over de pijn, de schaamte en de zware behandelingen. Ze leven mee met de angsten en twijfels van patiënten en weten hen gerust te stellen. Ook geven ze ons waardevolle inzichten voor de beste zorgstrategieën.
Soirfane genas van lepra en is nu mobiele gezondheidswerker
Soirfane leeft op de Comoren. Jaren geleden verloor hij een deel van zijn hand door lepra. Vandaag zet hij zijn ervaring in om anderen te helpen. Hij reist van dorp tot dorp om inwoners te controleren op lepra en geeft info over preventieve behandelingen. Zo helpt hij voorkomen dat anderen fysieke beperkingen zouden overhouden aan de ziekte. Bekijk zijn getuigenis hieronder:
Neelam geeft opleidingen zelfzorg
Neelam uit India overwon lepra en is sinds 2016 aan de slag in het gezondheidscentrum als lepra-experte. Met veel warmte begeleidt ze mensen met lepra in hun genezingsproces en geeft opleidingen over zelfzorg. Het afgelopen jaar bood Neelam hulp aan meer dan 700 leprapatiënten.
Samuel treedt op als thuisverpleger
Samuel uit Nigeria doorkruist het hele land om hulp te bieden aan mensen met lepra op leeftijd, die minder mobiel zijn. Als ex-leprapatiënt weet hij precies welke medicijnen en spullen nodig zijn voor een goede verzorging.
Gepubliceerd op 16 oktober 2024