Met meer dan 170 miljoen inwoners is Bangladesh één van ‘s werelds meest dichtbevolkte landen. 43% van de Bengalen verdient bovendien minder dan 1 euro per dag. Aangezien tuberculose erg vaak voorkomt in Bangladesh, staat de bestrijding van deze ziekte bovenaan de agenda van Damiaanactie. Zo ontwikkelden we er in 2016 een aangepast tbc-behandelingsschema, het ‘Bangladesh-regime’. Daarnaast identificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie Bangladesh als 1 van de 22 prioriteitslanden voor lepra.

Onze impact in 2023

Bangladesh

Sinds
1972

Projectverantwoordelijke
Dr Mahfuza Rifat

Budget
€ 2 028 610 voor dit programma

Behandelde ziektes

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
264

Tuberculose
40 703

Multiresistente tuberculose
461

Personen die op sociaal-economisch vlak werden begeleid

Lepra
126

Tuberculose
14 177

  • Ministerie van Volksgezondheid en Familiaal welzijn Nationaal tbc- en lepraprogramma (NTBLCP)
  • Nationaal tbc-programma (PNT) en Nationaal lepraprogramma (NLEP)
  • DGD, Het Wereldfonds, USAID

Kortere behandeling multiresistente tuberculose

Eind jaren 1990 is Dr. Armand Van Deun werkzaam voor Damiaanactie in Bangladesh. Hij merkt op hoeveel jongeren met multiresistente tuberculose overlijden ondanks de bestaande tweedelijnsgeneesmiddelen. Hij wil een behandeling vinden met de perfecte balans tussen tolerantie en doeltreffendheid.

Na een lange tijd vindt Dr. Van Deun, samen met de lokale teams, de ideale combinatie van geneesmiddelen. Deze nieuwe behandeling duurt slechts 9 maanden (in vergelijking met 24 maanden voorheen), kost minder, én is beter te verdragen voor de patiënt. Het ‘Bangladesh-regime’ is geboren. In 2016 wordt deze behandeling ook officieel aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Veel tbc-patiënten uit textielsector

Een groot aantal tbc-patiënten is werkzaam in de textielsector. Tal van jonge meisjes trekken van rurale gebieden naar deze fabrieken die kleren maken voor grote, westerse modeketens. De arbeids- en woonomstandigheden laten er te wensen over, waardoor de fabrieken broeihaarden voor ziektes worden.

Tuberculose komt hier vaker voor dan op andere plaatsen in Bangladesh. Als er niet snel wordt ingegrepen, worden er steeds meer mensen besmet. Daarom voorzien we de nodige gezondheidszorgen in fabrieken gelegen in, of nabij, ons projectgebied.

De laatste verhalen uit Bangladesh