UPDATE JUNI 2023
Na een geslaagde eerste testfase in een gecontroleerde omgeving, wordt het onderzoek naar preventieve lepramedicatie op de Comoren nu op grotere schaal verdergezet. De teams gaan van deur tot deur bij inwoners die in nauw contact zijn geweest met een leprapatiënt. Deze risicogroepen krijgen een combinatie van rifampicine en bedaquiline aangeboden. In totaal zullen zo’n 124 000 inwoners in dit kader benaderd worden. Gezien de lange incubatietijd van de ziekte, volgen de definitieve resultaten in 2026.

Damiaanactie, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en Janssen Pharmaceutica starten op de Comoren de klinische studie BE-PEOPLE, waarbij een combinatie van twee geneesmiddelen wordt getest als preventieve behandeling tegen lepra. Met dit onderzoek hopen we een doorbraak te bereiken in de bestrijding van deze bacteriële infectieziekte, die wereldwijd nog steeds meer dan 210.000 mensen per jaar treft.

Het eiland Anjouan in de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan, telt jaarlijks 7,4 nieuwe lepragevallen op 10.000 inwoners – 24 keer zoveel als het globaal gemiddelde. Sinds 2018 voeren wetenschappers van Damiaanactie en ITG er onderzoek naar preventieve behandelingen tegen de ziekte. Bij de lopende PEOPLE-studie wordt het medicijn rifampicine toegediend aan mensen die nauw in contact kwamen met een leprapatiënt. Het geneesmiddel zou hen een leven lang beschermen tegen lepra en verdere besmetting voorkomen. Maar ondanks de hoge verwachtingen van de Wereldgezondheidsorganisatie blijven de gehoopte resultaten voorlopig uit.

De definitieve resultaten van de PEOPLE-studie volgen pas in 2023, maar wetenschappers zoeken ondertussen verder naar meer effectieve behandelmethoden. Bij de nieuwe BE-PEOPLE-studie krijgen risicopersonen een combinatie van de geneesmiddelen rifampicine en bedaquiline toegediend. “In de eerste plaats hopen we een scherpe daling te zien van het aantal nieuwe leprapatiënten onder degenen die het verbeterde PEP-schema met bedaquiline hebben gekregen. Als de nieuwe behandeling op de Comoren doeltreffend blijkt, kan het de sleutel worden tot de uitroeiing van lepra in andere gebieden met een hoge endemie,” aldus Professor Epco Hasker van het ITG.

“In Anjouan wordt lepra beschouwd als deel van het leven omdat het zo vaak voorkomt. Een derde van de door lepra getroffen patiënten zijn er kinderen. Met deze studie hopen we hen te kunnen beschermen zodat ze hopelijk nooit lepra krijgen”,zegt Dr. Nimer Ortuño-Gutiérrez, onderzoekscoördinator bij Damiaanactie.

Verklaring medische termen

PEOPLE: Post ExpOsure Prophylaxis for LEprosy trial

PEP: Post-Exposure Prophylaxis – preventieve behandeling die wordt opgestart nadat iemand mogelijk werd blootgesteld aan een ziekteverwekker, om te vermijden dat de infectie doorbreekt en zich verder verspreidt.

Rifampicine: preventief medicijn tegen lepra, wordt toegediend aan mensen die een verhoogde kans lopen op besmetting.

Bedaquiline: medicijn in de behandeling van multiresistente tuberculose. Aangezien de bacillen die lepra en tuberculose veroorzaken erg gelijkend zijn, kan bedaquiline mogelijk ook succesvol worden ingezet in de bestrijding van lepra.

Gepubliceerd op 19 augustus 2022