Léocadie (48) uit Burundi is een alleenstaande moeder van zeven kinderen tussen 25 en 6 jaar oud. In juli 2021 kreeg ze plots hevige rugpijn. Léocadie dacht eerst dat ze rugklachten had overgehouden aan haar zwangerschappen, maar toen de pijn verergerde en ze ook koorts kreeg, ging ze op zoek naar medische hulp.

Léocadie kreeg verschillende medicijnen voorgeschreven, maar bleef gekweld door pijn en koorts. Ze verloor alle eetlust en viel op korte tijd veel af. Compleet verzwakt werd Léocadie opgenomen in het ziekenhuis, waar de dokters tuberculose bij haar vaststelden. Ze kreeg een behandeling met antibiotica voorgeschreven. De arts raadde haar stellig aan de medicatie tot het einde te nemen, maar na 5 maanden brak Léocadie de behandeling vroegtijdig af. “Ons gezin leeft uit landbouwinkomsten,” vertelt ze. “Het was niet langer mogelijk om elke dag naar het gezondheidscentrum te pendelen, ik moest weer aan de slag op het land. Ik kon mijn kinderen toch niet laten verhongeren?”

Doordat ze de behandeling met antibiotica niet tot het einde had gevolgd, stak tuberculose weer de kop op. Léocadies situatie verergerde tot het punt dat ze niet meer kon stappen. Ze was verlamd geraakt. Daarop werd Léocadie overgebracht naar het ziekenhuis in de hoofdstad Bujumbura, voor verder onderzoek. Een scan toonde aan dat de ziekte haar wervelkolom had aangetast. In juli 2022 werd opnieuw een behandeling met een cocktail van antibiotica opgestart, ditmaal voor een duurtijd van 1 jaar.

Opnieuw is Léocadie in de eerste plaats bekommerd over haar kinderen. Het gezin heeft de grootste moeite in hun basisbehoeftes te voorzien. De twee jongste kinderen worden tijdelijk bij de burenondergebracht. Maar Léocadie beseft dat ze geen keuze heeft: ze moet de ziekte overwinnen om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Gelukkig wordt ze tijdens de behandeling goed begeleid door de teams van Damiaanactie ter plaatse.

Onlangs, in de zomer van 2023, bereikte ons het blije nieuws dat Léocadie weer kan stappen! Rugpijn heeft ze niet meer. Haar genezing kwam er dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers die het programma van Damiaanactie in Burundi steunen. Dankjewel!

Wist je dat?

Elk jaar raken in Burundi 13.000 mensen ziek van tuberculose. Een volledige behandeling tegen bottuberculose kost er € 60. Dankzij een belastingvoordeel van 45% kost deze gift je slechts € 33!

Steun ons

Ik doe een gift

Gepubliceerd op 23 augustus 2023