Tuberculose komt in alle landen ter wereld voor. Ook in België maakt deze ziekte jaarlijks slachtoffers. Het gaat vooral om mensen in kwetsbare omstandigheden, zoals dak- of thuislozen, of migranten. Zij hebben nood aan meer dan louter medische hulp. Om hun genezingskansen te verhogen, slaan Damiaanactie en de Belgische tuberculoseassociatie BELTA de handen in elkaar.

De 20-jarige Fatima is afkomstig uit Syrië. Zes jaar geleden kwam ze aan in België, waar ze sindsdien verblijft op een bescheiden appartementje. Ondertussen heeft ze ook twee kindjes, Amina (23 maanden) en Ayoub (10 maanden). Kort na de geboorte van Ayoub krijgt Fatima last van een hardnekkige hoest. Ze voelt zich zwak en heeft spierpijn. Zelf denkt ze dat het om een stevige griep gaat. 

Na een ongelukkige val in huis moet Fatima naar het ziekenhuis. Wanneer ze vertelt over haar hoest die al maanden aansleept, gaan bij de dokters alarmbellen af. Er volgen enkele tests, waaruit blijkt dat Fatima besmet is met tuberculose. De röntgenfoto’s tonen veel donkere vlekken in haar longen, wat er op wijst dat de ziekte al ver gevorderd is. Fatima wordt onmiddellijk in quarantaine geplaatst in een afgeschermde vleugel van het ziekenhuis en moet gedurende 9 maanden antibiotica nemen. 

Helaas blijken ook Amina en Ayoub besmet: zij worden op de kinderafdeling ondergebracht. Fatima heeft erg te lijden onder het gemis van haar kinderen en maakt zich grote zorgen. De kindjes reageren slecht op de medicatie en verliezen gewicht. De dokters vertellen Fatima dat haar zoontje, op dat moment slechts 4 maanden oud, het mogelijk niet zal halen. Fatima voelt zich ellendig en huilt aan één stuk door. 

Maar gelukkig keert het tij. Na enkele weken mogen Fatima en de kinderen weer naar huis. Voor de resterende tijd van de behandeling, zal het team van FARES hen thuis opvolgen. Fatima voelt zich goed omringd door het team. Verpleegster Anna verzorgt haar en de kinderen thuis. Sociaal assistente Chaima verlicht haar zorgen met een luisterend oor en helpende handen. Het gezin ontvangt ook voedselbonnen om aan te sterken. Fatima en de kinderen voelen zich elke dag beter en zullen de tbc-behandeling binnenkort succesvol afronden. 

Sociaal asssistente Chaima en Fatima

Dergelijke holistische aanpak verhoogt de genezingskansen van tuberculosepatiënten aanzienlijk. Doe nu een gift en verander levens!

Gepubliceerd op 8 september 2023