Lepra is een infectieziekte die de huid en het perifere zenuwstelstel aantast. In een eerste fase veroorzaakt lepra gevoelsverlies. Indien de ziekte niet tijdig wordt behandeld, ontwikkelen patiënten onomkeerbare handicaps. Mensen getroffen door lepra worden vaak bespot en uitgesloten omwille van hun letsels. Vaak verhinderen ze de patiënt ook om zijn of haar dagelijkse activiteiten verder te zetten. Zonder job en inkomen zijn mensen met lepra levenslang gedoemd tot afhankelijkheid van anderen. Damiaanactie doet er alles aan om patiënten een kans te geven zich te herintegreren in de samenleving. Dit is het verhaal van Kazeem.

Kazeem (39) is een getalenteerd meubelmaker uit Nigeria en vader van twee jonge kinderen. In 2015 merkt hij voor het eerst dat er iets mis is met zijn gezondheid. Hij laat zich behandelen door een resem aan dokters, zonder een echte diagnose te krijgen. Stilaan vervormt zijn hand tot een pijnlijke klauw, waardoor hij zijn werk als meubelmaker moet opgeven. Al zijn spaargeld gaat naar dure behandelingen die hem niet beter maken. Na een lijdensweg van meerdere jaren, wordt Kazeem uiteindelijk doorverwezen naar een gezondheidscentrum van Damiaanactie. De artsen stellen lepra bij hem vast en starten onmiddellijk een behandeling op.

Een behandeling met antibiotica doodt de leprabacillen, maar helpt niet tegen de reeds ontstane handicaps. Kazeem bleef aldus achter met een klauwhand die hem belette zijn geliefde job en passie van meubelmaker uit te oefenen. Gelukkig stelde Damiaanactie hem een kosteloze hersteloperatie voor in het Damien Foundation Reconstructive Center in Ogbomosho. Dankzij die ingreep kan Kazeem zijn hand en vingers nu weer gebruiken zoals voorheen. Hij is opnieuw aan de slag en ontwerpt prachtige meubels.

Zo helpt jouw gift 

Mensen in lage-inkomenslanden zijn vaak erg kwetsbaar wanneer ze getroffen worden door ziekte. Hun weinige spaargeld vloeit naar dure, nutteloze behandelingen en slinkt verder weg door het verlies van hun job. Om hun een nieuwe kans te geven, biedt Damiaanactie leprapatiënten – waar mogelijk – hersteloperaties aan. Dergelijke ingreep kost in Nigeria zo’n 120 euro. Dr. Isaac Amole, van het Damien Foundation Reconstructive Center in Ogbomosho, vertelt: “Hersteloperaties geven patiënten nieuwe hoop en zorgen ervoor dat ze hun leven weer kunnen oppakken. In ons centrum leiden we ook de volgende generatie chirurgen op.”

Wil jij mensen zoals Kazeem helpen? Doe dan nu een gift.

Gepubliceerd op 4 mei 2023

Onze laatste verhalen uit Nigeria