Armoede heeft een zware impact op de ontwikkelingskansen van jongeren. Kinderen die opgroeien tegen een achtergrond van armoede of ziekte, hebben later vaak de grootste moeite om uit die vicieuze cirkel te breken. Om kinderen uit minderbedeelde gezinnen te steunen, stichtte Damiaanactie Nepal, in samenwerking met sociale partner Partnership for New Life, de Ram Janaki Child Club. Deze kindervereniging telt 30 leden uit kwetsbare gezinnen, onder wie families getroffen door lepra, en komt elke maand samen om te praten over relevante onderwerpen als gezondheid, stigma, taboes, discriminatie, en kinderrechten.

Het doel is om kinderen uit kwetsbare groepen nieuwe vaardigheden, kennis en zelfvertrouwen mee te geven. Naast groepsgesprekken met experts, worden de jongeren gestimuleerd om zelf na te denken en hun eigen mening te vormen. Ideeën uiten gebeurt in de vorm van schrijfsels, tekeningen en debatvoering. “Voordat de Child Club er was, durfden we niet voor onszelf op te komen. Nu werken we actief samen met de lokale bestuurders,” vertelt Umesh Teli (18), voorzitter van de kindervereniging.

Gezondheid en gezondheidszorg zijn terugkerende topics. De kinderen worden geïnformeerd over gezondheidsthema’s zoals hygiëne, druggebruik, seksuele voorlichting, en veelvoorkomende ziektes zoals tuberculose, lepra, Covid-19 en dengue. De jongeren worden gestimuleerd om die kennis te delen met hun omgeving en worden actief ingezet in het opsporen en doorverwijzen van mensen die ziek zijn. Symptoomherkenning zorgt ervoor dat mensen sneller medische hulp zoeken en vermijdt dat ze anderen besmetten. Zo slaagde een lid van de Child Club er onlangs in een nieuw geval van lepra in het dorp te herkennen.

Op bezoek bij het Ministerie van Volksgezondheid

Daarnaast snijdt de vereniging ook meer complexe onderwerpen aan, zoals kinderrechten, uitbuiting en mensenhandel. Door in gesprek te gaan met deskundigen en met elkaar, verkrijgen de jongeren nieuwe inzichten en verruimt hun blik op de wereld. Enkele leden van de Child Club gingen reeds langs bij het Ministerie van Volksgezondheid om te ijveren voor de afschaffing van enkele wetten die discriminerend zijn tegenover personen met lepra.

Ten slotte biedt de Child Club ook lichtere activiteiten aan, waaronder sport, creatieve wedstrijden en spelletjes. Deze laten jongeren toe om in een ongedwongen sfeer hun talenten te ontdekken en, los van hun afkomst, gewoon kind te zijn.

Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf je dan onderaan de pagina in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd op 24 mei 2023