Niger is één van de armste landen ter wereld en medische voorzieningen zijn er miniem. Zo telt het land slechts 3 artsen per 100.000 inwoners. En sinds de militaire staatsgreep vorige zomer, is de situatie nog precairder geworden. Goederen komen het land maar moeilijk binnen en ondervoeding dreigt. Tegelijk neemt ook het risico op een tuberculose-uitbraak toe.
Aangezien de elektriciteitstoevoer vanuit de buurlanden afgesloten werd, hebben de inwoners van Niger slechts enkele uren per dag stroom. Omwille van internationale sancties – als reactie op de staatsgreep – komen er nog nauwelijks goederen het land is. De prijzen schieten de hoogte in en voedsel wordt voor velen onbetaalbaar. Wetende dat ondervoeding de grootste risicofactor vormt om actieve tuberculose te ontwikkelen, vrezen experts dat de dodelijke ziekte aan kracht zal winnen indien de situatie blijft duren.
In tegenstelling tot vele andere hulporganisaties die het land ondertussen hebben verlaten, blijft Damiaanactie trouw op post. Damiaanactie is sinds 2007 aanwezig in Niger ter ondersteuning van het nationale tuberculoseprogramma. Elk jaar lopen 20.000 Nigerezen de ziekte op. Wanneer de ziekte correct wordt behandeld, hebben patiënten een grote kans op genezing (87%). Echter, indien de behandeling vroegtijdig wordt afgebroken of stopgezet, is er een grote kans dat resistentie tegen antibiotica optreedt. We spreken dan van multiresistente tuberculose. Deze vorm van tuberculose is veel moeilijker te behandelen en de overlevingskansen dalen aanzienlijk.
Ondanks de harde omstandigheden, blijft Damiaanactie doorzetten. De teams ter plaatse voorzien een behandeling, medische opvolging en voedselhulp aan mensen getroffen door tuberculose in Niger. Alle hulp is welkom! Met € 100 (€ 55 na fiscale aftrek) kan Damiaanactie in Niger een behandeling en voedselhulp voorzien aan een tuberculosepatiënt.
Succesverhaal: hoe doorzettingsvermogen levens verandert
De 17-jarige Kader uit Niger is besmet met tuberculose. Er wordt een behandeling opgestart, maar helaas verdraagt Kader de medicatie niet. Zes maanden lang braakt hij elke dag de medicijnen uit. Na vele vruchteloze pogingen, blijkt dat Kader resistent is geworden tegen tbc-antibiotica.
Er volgt een lange en moeizame zoektocht naar alternatieve medicijnen. Wanneer in een ultieme poging een nieuwe behandeling wordt opgestart, weegt Kader nog 43kg. Het team van Damiaanactie beseft dat dit de laatste kans op slagen is. Ze omringen Kader in het ziekenhuis met de beste medische zorgen en proberen de bijwerkingen zo goed mogelijk op te vangen.
De behandeling slaat aan. Kader voelt zich beter en zijn gewicht neemt toe. Na 5 maanden volgt de ultieme verlossing: alle bacillen zijn uit zijn lichaam verdwenen. Kader is genezen!
Gepubliceerd op 15 december 2023