Damiaanactie Nicaragua startte vorig jaar een pilootstudie naar het gebruik van hittetherapie bij de parasitaire ziekte leishmaniasis. De resultaten zijn verbluffend: maar liefst 96% van de patiënten herstelde volledig na slechts één behandelsessie.

Leishmaniasis is een parasitaire ziekte die wordt overgedragen door een kleine zandvlieg. De meest voorkomende vorm is cutane leishmaniasis, waarbij chronische zweren op de huid ontstaan. De ziekte komt voornamelijk voor in tropische gebieden. In Nicaragua raken jaarlijks 2000 à 3000 mensen besmet met leishmaniasis. Een groot deel van de getroffen personen zijn jonger dan 14 jaar. Het gaat voornamelijk om kinderen uit boerenfamilies, waarbij het gezin leeft van wat de jungle te bieden heeft en tijdens het oogsten wordt blootgesteld aan de zandvlieg.

Pijnlijke injecties

De gangbare behandeling voor cutane leishmaniasis bestaat uit pijnlijke injecties, die gedurende een volledige maand elke dag moeten toegediend worden. De giftige stoffen in de injecties, die bedoeld zijn om de parasiet te doden, brengen ook zware bijwerkingen voor de patiënt met zich mee. De genezingsgraad bedroeg in Nicaragua over de afgelopen jaren slechts 66%. Mensen met leishmaniasis staan over het algemeen weigerachtig tegenover deze behandeling en verkiezen de ziekte te laten aanslepen.

Omschakeling naar hittetherapie

Naar het voorbeeld van de collega’s in Guatemala, besloot Damiaanactie Nicaragua over te schakelen naar een nieuw soort behandelmethode. Bij warmtebehandeling (thermotherapie) worden leishmaniasis-wonden met hete stralen behandeld. Indien goed uitgevoerd, volstaat één sessie vaak om alle parasieten te vernietigen. Een ander voordeel is dat hittetherapie ook bij kwetsbare groepen, zoals kinderen en zwangere vrouwen, kan gebruikt worden.

Tussen juni en december 2022 werden 109 personen behandeld met thermotherapie in de Jinotega-regio in Nicaragua, waar bijzonder veel leishmaniasis voorkomt. De resultaten zijn met een genezingspercentage van 96% indrukwekkend te noemen. Geen van de patiënten verklaarde bijwerkingen te hebben. Het nieuws van deze nieuwe behandelmethode verspreidde zich als een lopend vuurtje onder de lokale bevolking. Mensen staan positief tegenover de nieuwe therapie en zoeken sneller medische hulp bij een vermoeden van leishmaniasis. Een opsteker voor de Damiaanactie-teams in Centraal-Amerika!

Bekijk ook de video uit het ziekenhuis Niños Mártires del Cuá in Nicaragua.

Gepubliceerd op 21 juni 2023

Meer nieuws van op het terrein