September, dat staat gelijk aan ‘terug naar school’. Niet alle kinderen schuiven met evenveel plezier terug aan de schoolbanken, maar het algemeen nut is duidelijk: degelijk onderwijs opent deuren voor de toekomst. Helaas zijn er wereldwijd massaal veel jongeren die deze kans mislopen: zo’n 250 miljoen kinderen gaan niet naar school, omdat hun familie in armoede leeft of lijdt onder ziekte. In Nigeria werken we aan een project om kinderen uit kwetsbare milieus naar school te laten gaan.

Aan het woord is Ivy Sule, verantwoordelijke van Damiaanactie in Nigeria.

“Elke dag zie ik jongeren die noodgedwongen moeten thuisblijven van school omdat hun gezin door lepra is getroffen. Soms kunnen ouders het zich niet meer veroorloven om hun kind naar school te laten gaan, soms worden de kinderen zelf van school gestuurd. Hoe dan ook lopen jongeren die geen toegang hebben tot onderwijs enorm veel kansen mis.”

“Als medische organisatie gelooft Damiaanactie dat onderwijs een doorslaggevende factor is voor een goede gezondheid. Jezelf verrijken, begrijpen wat ziekte is en hoe we voor onszelf kunnen zorgen, de basisprincipes van hygiëne opsteken, leren om vooroordelen te doorprikken… Dat is wat we op school leren, en dat vormt de voedingsbodem voor een meer rechtvaardige wereld.”

“Met het ‘terug naar school’-project voorzien we in Nigeria schoolpakketten voor kinderen aan de lagere en middelbare school met daarin alle nodige spullen: schooltas, uniform, schriften, pennen, schoolboeken en een brooddoos. Zo kunnen ook jongeren uit kwetsbare milieus zonder zorgen het schooljaar aanvatten.”

“Daarnaast hebben we ook oog voor bijzonder talent. Jongeren die uitblinken op school en verder wensen te gaan in een bepaald vakgebied, bieden we specifieke beroepsopleidingen of studiebeurzen aan. Zo helpen we hen hun vleugels uit te slaan.”

Help ons dit schooljaar een verschil te maken. Jouw steun is van cruciaal belang.

Gepubliceerd op 10 september 2024

Meer nieuws van op het terrein