De kleine Daylenis (2 jaar) uit Nicaragua is getroffen door leishmaniasis, een parasitaire ziekte die chronische zweren veroorzaakt. De klassieke behandeling bestaat uit toxische injecties, die echter niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Is er dan geen hoop meer voor Daylenis? Toch wel! Sinds kort gebruikt Damiaanactie in Nicaragua een nieuwe behandeling: hittetherapie.

Leishmaniasis is een parasitaire tropische ziekte die voornamelijk voorkomt in vochtige, bosrijke gebieden. De ziekte wordt van dier op mens overgedragen door een kleine zandvlieg. Wie gestoken wordt, ontwikkelt pijnlijke en jeukende zweren op de plaats van de beet. Slachtoffers worden vaak uitgelachen of zelfs buitengesloten door hun omgeving omwille van de opvallende wonden.

De klassieke behandeling tegen leishmaniasis bestaat uit een reeks toxische injecties, die zware bijwerkingen veroorzaken. Het maakt de behandeling compleet ongeschikt voor kwetsbare groepen, zoals kinderen of zwangere vrouwen. In navolging van hun collega’s in Guatemala, gebruiken de teams van Damiaanactie in Nicaragua sinds kort een nieuwe, revolutionaire behandeling tegen leishmaniasis. Bij hittetherapie worden de leishmaniasis-zweren eenmalig aangestipt met warme elektroden, hetgeen de parasieten doodt. Warmtetherapie is vrijwel pijnloos en geschikt voor de hele bevolking.

In juni dit jaar ontwikkelen mama Elizabeth (19) en haar dochtertje Daylenis (2) vreemde wonden op hun huid. Vooral het meisje heeft duidelijk last van de pijnlijke en jeukende zweren: ze heeft geen zin meer om te spelen en hangt de hele dag huilerig in mama’s armen. Gezondheidswerkers stellen leishmaniasis bij hen vast.

Aangezien Elizabeth voor de tweede maal zwanger is, kan ze, net zoals Daylenis, niet behandeld worden met injecties. Een mobiel team van Damiaanactie komt snel ter plaatse om mama en dochter te behandelen met warmtetherapie. De verpleger van Damiaanactie geeft ook uitleg over wondzorg en geeft hun een verzachtende crème.

Het mobiele team gaat nog enkele keren bij het gezin langs ter opvolging, maar er is geen bijkomende sessie met hittetherapie nodig. Na één toepassing zijn hun zweren genezen! Mama Elizabeth kan nu zorgeloos genieten van haar zwangerschap en Daylenis speelt weer vrolijk met de andere kindjes uit de buurt.

Dankzij de steun van trouwe donateurs kunnen we families helpen genezen.
Doe vandaag nog een gift en bouw mee aan een mooiere wereld!

Gepubliceerd op 8 november 2023

Meer nieuws van op het terrein