WHO vreest 1,4 miljoen meer tbc-doden door Covid-19

Door Covid-19 gingen veel landen het afgelopen jaar op slot. De verspreiding van Covid-19 werd tegengegaan, maar de lockdown had rampzalige gevolgen voor de impact van ziektes als tuberculose.

Enerzijds durfden veel mensen niet meer naar de dokter met andere gezondheidsklachten uit angst besmet te raken met corona. Anderzijds mochten onze teams door de strikte maatregelen zelf niet meer naar de patiënten toe. Gevolg: veel mensen met tbc startten geen behandeling op, werden steeds zieker en bleven anderen besmetten.

1,4 miljoen extra sterftes

Uit data van 200 landen bleek er in 2020 een grote daling te zijn in het aantal nieuwe tbc-diagnoses. India, Indonesië en de Filippijnen, drie landen waar tbc nog erg vaak voorkomt, registreerden zelfs 25%-30% minder diagnoses. De gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er de komende 5 jaar mogelijk 1,4 miljoen extra mensen aan tbc kunnen sterven, als rechstreeks gevolg van de Covid-19-maatregelen*. Dat betekent dat alle vooruitgang die we wereldwijd hebben gemaakt tegen tbc in de afgelopen 8 jaar verloren zal gaan.

Nu de lockdown in veel landen teruggeschroefd is, zal Damiaanactie daarom nog meer inzetten op de actieve opsporing van patiënten, en de kloof die het afgelopen jaar gecreëerd werd zo snel mogelijk proberen te dichten.

Help onze teams op het terrein tuberculose te bestrijden:

Doe een gift
Koop een paar sokken

 

 

*bron WHO